Meer dan 40 jaar ervaring in food en non food producten in Noord-Brabant Hulp nodig bij je bestelling? 013 - 571 17 90
 

Prijsstijging plastic door grondtsoffentekort

Prijsstijging plastic door grondtsoffentekort

Hierbij de informatie die wij van onze diverse leveranciers hebben gekregen:

De situatie op de grondstoffenmarkt verslechtert momenteel met de dag, waarbij de producenten dagelijks worden geconfronteerd met nieuwe, extreme prijsstijgingen. Hierdoor worden wij genoodzaakt per direct de prijs aan te passen.

Sinds december 2020 stijgen de prijzen van de grondstoffen (polypropyleen) in een ongekend tempo. Was de stijging van het grondstof PP in december t.o.v. november 2020 4%, in januari 2021 was deze inmiddels al opgelopen met een 11% t.o.v. december 2020 en ook februari laat weer een stijging van 14% zien t.o.v. januari en ook maart laat weer een sterke verhoging zien welke rond de 15% zal bedragen.

De oorzaak van de stijging ligt ten gevolge van:
  • Stijging van de ruwe olie met 100% tussen november 2020 en maart 2021 en de stijging van de kosten van raffinage ervan.
  • Stijging van polypropyleen door het tekort op de wereldmarkt.
Het tweede punt (het tekort van PP op de wereldmarkt) baart ons meer zorgen, wat inhoudt dat die afnemer die voor de PP grondstof het meeste wil betalen, het meeste zal gaan krijgen. Dit kan betekenen een nog hogere prijsstijging van deze grondstof dan wat de indexen aangeven. Er is op dit moment nog geen zicht op een normalisering van de situatie, wat kan betekenen dat verdere verhogingen niet uitgesloten zijn.