Meer dan 40 jaar ervaring in food en non food producten in Noord-Brabant Hulp nodig bij je bestelling? 013 - 571 17 90
 

Verbod op gratis plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor eenmalig gebruik

Verbod op gratis plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor eenmalig gebruik

UPDATE DECEMBER 2023:

 

"De verplichte belasting op plastic wegwerpbekers en -bakjes is voorlopig van de baan. De inspectie controleert vanaf januari niet meer of verkopers hun klanten een toeslag laten betalen. Over de plasticheffing, door tegenstanders de ‘pesttaks’ genoemd, bestond heel veel irritatie. In een motie riep de Tweede Kamer het kabinet daarom op de toeslag af te schaffen." (Bron: AD.nl)

Per 3 juli 2023: Gratis meegeven van plastic(-bevattende) verpakkingen voor afhaal en bezorgen mag niet meer.

Wegwerpverpakkingen die helemaal plasticvrij zijn, zoals papieren bekers, mag u de klant nog wel gratis meegeven. Wilt u plastic wegwerpbakjes of -bekers gebruiken voor meeneemmaaltijden? Dan moet de klant daar apart voor betalen. Het bedrag bepaalt u zelf. Maak de verpakkingskosten duidelijk aan de klant, u mag ze niet onopvallend bij de prijs van het product optellen. De kosten van wegwerpplastic moeten als aparte kosten op de kassabon. Ook moet u een herbruikbare optie aanbieden. Als klanten ter plaatse de maaltijd of drank consumeren mag u nog wel plastic verpakkingen aanbieden.

Sla in voor 1 juli: Bestaande voorraden mag u nog wel gebruiken

Bestaande voorraden mag u nog wel gebruiken en mag een groothandel nog wel verkopen. Deze producten zijn namelijk al op de markt gebracht. Er is geen einddatum waarop de bestaande voorraden op moeten zijn. U moet wel kunnen aantonen dat het om een bestaande voorraad gaat.

regels vanuit de overheid plastic

Dit zijn de alternatieven voor plastic

Alternatieven voor plastic

Papier

Papier is samen met hout het duurzaamste alternatief voor plastic. Het is 100% recyclebaar en volledig biologische afbreekbaar en composteerbaar. Papier kunt u tot wel zeven keer recyclen.

Kies papier als:

 • de houdbaarheid van uw voedingsproducten kort is. Een goede keuze dus voor foodmarkets, presentatie van voedingsmiddelen en afhaalmaaltijden.
 • u het gebruik van hernieuwbare grondstoffen belangrijk vindt.
 • u een natuurlijke uitstraling van uw product belangrijk vindt.
 • u de verpakking wilt laten bedrukken.

Hout

Net als papier is hout volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar. En ook hout zal waarschijnlijk duurder worden als het verbod op plastic dichterbij komt.

Kies hout als:

 • u het gebruik van hernieuwbare grondstoffen belangrijk vindt.
 • u een natuurlijke uitstraling van uw verpakking belangrijk vindt.

Palmbladeren

Palmbladeren zijn volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Bovendien zijn ze vrij van chemicaliën en  andere additieven. De productie van palmbladeren is duurzaam; bladeren worden nadat ze van de boom vallen verzameld, schoongemaakt en vervolgens door middel van warmte in allerlei vormen van verschillende grootte geperst.

Kies palmbladeren als:

 • u voedingsproducten niet hoeven te worden vervoerd. Ideaal voor streetfood en buffetten.
 • u een natuurlijke uitstraling van uw verpakking belangrijk vindt.

Suikerrietbagasse

Suikerriet is een belangrijk gewas voor de productie van rietsuiker. Maar de overgebleven materialen zijn ook bruikbaar: deze worden versnipperd en gereinigd tot zogenaamde bagassevezels. Met deze 100% biologisch afbreekbare vezels kunt u allerlei producten maken die geschikt zijn voor het verpakken van warme en koude gerechten. Bij gecontroleerde compostering wordt bagasse in 30 tot 90 dagen volledig afgebroken.

Bagasse is iets voor u als:

 • de houdbaarheid van uw voedingsproducten kort is;
 • u het gebruik van hernieuwbare grondstoffen belangrijk vindt.
 • u een natuurlijke uitstraling belangrijk vindt.

PLA

Met PLA wordt thermoplastisch polymeren van melkzuur genoemd. Dat is een biologisch en biocompatibele afbreekbare grondstof die gemaakt wordt van plantaardige grondstoffen zoals maiszetmeel, tarwe en suikerriet. Tijdens de productie vindt 60% minder CO2-uitstoot plaats dan reguliere plastics zoals PET en PES.

PLA is iets voor u als:

 • u voeding wilt verpakken, bewaren of serveren tussen de 0 en 40 graden.
 • Met C-PLA is dit mogelijk tot maar liefst 85 graden.
 • u koffiebekers, bakjes of andere verpakkingen een luxere uitstraling wilt geven met een coating.

Wij informeren u graag over de alternatieven voor plastic binnen ons assortiment. Ook voor tips over het omgaan met de regels kut u bij ons terecht. Neem contact op met uw vertegenwoordiger of mail naar verkoop@hgt-tilburg.nl

 

 

Bronnen: Rijksoverheid, Kamer van Koophandel, Koninklijke Horeca Nederland, Abena