Meer dan 40 jaar ervaring in food en non food producten in Noord-Brabant Hulp nodig bij je bestelling? 013 - 571 17 90
 

Maandag 9 oktober 2023 is het Nationale Krokettendag

Maandag 9 oktober 2023 is het Nationale Krokettendag

De kroket is nog steeds één van de populairste snacks in Nederland.Gemiddeld eet elke Nederlander nog altijd 25 kroketten per jaar, dat komt neer op bijna 450 miljoen kroketten! Tot 1996 bleef de kroket de meest verkochte snack in de Nederlandse snackbars en cafetaria's. Inmiddels heeft de frikandel die eerste plek overgenomen.Reden genoeg om in de geschiedenis van de kroket te duiken. 

Een lange krokante geschiedenis
De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk. Daar werd in 1705 een eerste recept neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket. Al zag die er toch wat anders uit. Deze eerste zogenoemde croquet had namelijk de afmeting van een ei en de vulling werd zonder ragout bereid, maar wel gepaneerd, en vervolgens in reuzel gefrituurd.

De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830. In de 19e eeuw werd gaar restvlees verwerkt tot een gepaneerde kroket om het vlees langer te kunnen bewaren. In deze tijd was het een chic tussengerecht, maar in de Tweede Wereldoorlog evolueerde de kroket tot een echte snack. De rest is geschiedenis.

Er zijn doorheen de jaren ontelbaar veel varianten bijgekomen: goulashkroketten, kalfskroketten, satékroketten, groentekroketten, kaaskroketten etc. Er is voor ieder van je gasten wat wils!

Waar komt de kroket vandaan?

Wanneer de (rundvlees)croquet Amsterdam verovert in 1945, is dat als een echte delicatesse die uit de hand gegeten wordt. Dat ontgaat slagersjongen Aat Van Dobben niet. Op 28 juni 1945 opende hij zijn eetsalon Van Dobben aan de Korte Regulierdwarsstraat en begon er croquetten te verkopen. Van Dobben maakt al sinds die tijd de iconische producten van slagerskwaliteit die je vandaag in jouw cafetaria of horecazaak serveert.

Niet veel later volgt Kwekkeboom. Henri Kwekkeboom had een patisserie winkel in Amsterdam en gebruikte zijn achtergrond om de bekende Kwekkeboom-receptuur - met een scheutje slagroom - te ontwikkelen.

Smaken verschillen

Overal ter wereld zijn er verschillen in eetgewoonten en smaken, zelfs in ieder land zijn er regionale verschillen en/of voorkeuren, dit geldt ook voor de kroket. De oorsprong van de draadjesvleeskroket ligt in het Zuiden en is een zogenaamde ‘slagerskroket’. Deze kroket dankt zijn naam aan de structuur van het vlees dat als gegaarde “draadjes” in de ragout te vinden is.De blokjesvleeskroket, een ‘patissierskroket’, vindt zijn oorsprong vooral in het Westen en met name Amsterdam. De naam zegt het al, het vlees is verwerkt als “blokjes” in de ragout. 

Bron Ad van Geloven https://www.vangeloven.com/sites/vangeloven/files/styles/wysiwyg_large/public/2023-10/Verschil%20kroketten%20klein%20v2%20%28002%29.png?itok=mjZ94WeE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Ad van Geloven https://www.vangeloven.com/tips-tricks/waar-komt-de-kroket-vandaan